Toont alle 6 resultaten

Elektrische buitenboordmotoren

Elektrische buitenboordmotoren zijn perfect te gebruiken bij aluminium boten. Door het lichte gewicht van deze boten hebben ze namelijk helemaal geen zware voortstuwing nodig. Wanneer je in alle rust wilt genieten van de natuur, of wilt vissen zonder de vis te verjagen, is een elektrische buitenboordmotor de ideale oplossing. Elektrische buitenboordmotoren worden steeds krachtiger en ook de accu’s gaan langer mee. Je kunt hierdoor dus steeds verder varen zonder een lawaaiige benzinemotor nodig te hebben.


Waarom een elektrische buitenboordmotor kopen?

Veel vissers weten al lang dat de elektrische motor niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook geruisloos. De naam "fluistermotor" komt van dit gebrek aan lawaai en verjaagt daardoor de vissen niet. Ga je een dagje varen met vrienden of je gezin? Dan is het natuurlijk wel zo prettig als jullie onderweg normaal met elkaar kunnen praten. Met een fluistermotor kan dat.

Voordelen van elektrische buitenboordmotoren

De elektrische buitenboordmotor biedt vele voordelen voor een ontspannen vaartocht.

 • Licht van gewicht. Makkelijke te (de)monteren en daardoor veilig op te bergen.

 • Milieuvriendelijk, omdat je geen uitlaatgassen hebt van de benzinemotor.

 • Geen lawaai, je hoort vrijwel alleen de schroef door het water.

 • De motor zelf is onderhoudsarm.

 • Veroorzaakt geen hinderlijke trillingen.

 • Met een elektrische buitenboordmotor mag je overal varen.

 • Liggeld / havengeld is op sommige plekken voordeliger met een elektrische buitenboordmotor.

 • Je hoeft niet te tanken op het water.

 • Bij de Torqeedo is Travel 1103 is het mogelijk om met een zonnepaneel de accu op te laden tijdens het varen.

Zijn er dan alleen maar voordelen aan een elektrische buitenboordmotor? Nee, helaas hebben ze ook een aantal nadelen.

Nadelen Elektrische buitenboordmotoren

Afhankelijk van je type boot en motor kun je tegenwoordig met bepaalde elektrische buitenboordmotoren net zo hard varen als met een benzinemotor. De beperking bij elektrisch varen zit vooral in de accucapaciteit. Ook zijn de meeste modellen bedoeld om een rustige toertocht te maken. Halfgas varen is vaak het advies. De elektrische buitenboordmotoren die wij aanbieden zijn gemaakt om rustig mee te varen en hebben een maximaal vermogen wat gelijkstaat aan circa 3,5 pk.

Het opladen van de accu is een tijdrovende klus. Er zijn accu's die onderweg met een zonnepaneel opgeladen kunnen worden. Helaas is de capaciteit daarbij vaak niet al te hoog en ben je erg afhankelijk van de zon. Ook is de prijs van een elektrische buitenboordmotor aanzienlijk hoger dan die van een benzinemotor. Naast de aanschaf van de motor moet je soms nog extra accu's aanschaffen of een zonnepaneel lader bij kopen. Vaar je relatief korte afstanden en is wandelsnelheid voor jou snel genoeg? Dan is een elektrische buitenboordmotor juist perfect.

 

Hoelang kan je elektrisch varen op 1 accu?

Voorheen werden elektrische buitenboordmotoren in combinatie met loodaccu's gebruikt. Die zijn loodzwaar en dus niet ideaal om steeds uit je boot te halen om ze op te laden. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook andere typen waaronder lithium accu's. Die zijn een stuk lichter van gewicht en hebben een hogere capaciteit. Hoe Lang je kunt varen op 1 lithium accu hangt af van verschillende factoren.

 • De weersomstandigheden

 • Stroming

 • Het aantal mensen in de (aluminium) boot

 • Het vermogen waar je op vaart

 • Welke accu je gebruikt

 

Als voorbeeld nemen we de Torqeedo Travel 1103 Elektrische buitenboordmotor. Deze heeft een accucapaciteit van 915 Wh.

 • Als je op het maximale vermogen gaat varen is de accu al na 50 minuten leeg.

 • Vaar je op de economische snelheid, dit is ongeveer 70% van de maximumsnelheid, dan kan je circa 2,5 uur varen.

 • Bij een ontspannen en rustige vaart (wandelsnelheid) gaat diezelfde accu circa 5 uur mee.

Hoe snel kun je varen met een elektrische buitenboordmotor?

De huidige fluistermotoren zijn vooral gemaakt voor ontspannen vaarplezier in sloten en grachten. De meeste boten halen daarmee een snelheid van ongeveer 4-7 kilometer per uur. De exacte prestaties worden beïnvloed door het type boot, het aantal mensen op de boot en hoe de water- en weersomstandigheden zijn.

Wil je snel varen of ga je rivieren of grote meren op? Dan heb je niets aan een elektromotor. Ga je varen om van de natuur te genieten of rustig te vissen? Dan is een elektrische buitenboordmotor een absolute must. Ook kun je op normale manier met elkaar praten tijdens je vaartocht. En net als bij een boot van aluminium heb je vrijwel geen onderhoud aan je elektromotor.

Heb je vragen of wil je advies over een geschikte elektrische buitenboordmotor?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

De waardering van aluminiumplatbodem.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 17 reviews.