Buitenboordmotor 4 takt

Een 4 takt buitenboordmotor op benzine  achter je aluminium boot? Een aluminium boot is erg licht van gewicht. Je hebt daardoor geen zware / sterke buitenboordmotor nodig om goed vooruit te komen. Met een 2,5 pk 4 takt buitenboordmotor heb je voor veel situaties al een prima voortstuwing. Een 4 takt buitenboordmotor is niet alleen milieuvriendelijk en zuinig, maar ook behoorlijk stil vergeleken met de eerdere 2 takt versies. Een 4 takt buitenboordmotor is dus de ideale keuze als je een nieuwe buitenboordmotor wilt aanschaffen. Hoe meer pk’s je neemt des te zwaarder ook de motor wordt. Dat is niet alleen lastig om in je eentje te hanteren, je krijgt ook al snel met een vaarbewijs te maken. Juist omdat de aluminium boot zo licht is ga je al gauw sneller dan 20 kilometer per uur. En dan heb je een vaarbewijs nodig, ongeacht het aantal pk’s.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


Waarom een Benzine buitenboordmotor kopen? Tegenwoordig zijn er steeds meer elektrische buitenboordmotoren. Het grote nadeel hiervan is de actieradius. Oftewel, hoe ver je kunt varen op een accu. Wanneer je heel rustig vaart op kalm binnenwater is dit vaak meer dan voldoende. Maar vaar je op rivieren en meren met grote schepen om je heen en heb je met golven te maken? Dan is toch nog steeds de vertrouwde 4 takt buitenboordmotor op benzine een betere keuze. Een buitenboordmotor op benzine is ook makkelijk bij te vullen onderweg waardoor je vrijwel nooit zult stranden. Heb je een elektrische buitenboordmotor en is onderweg je accu leeg? Dan zul je hulp moeten inschakelen of gaan peddelen. Voordelen van Benzine buitenboordmotoren? Een buitenboordmotor op benzine kent verschillende voordelen ten opzichte van de elektrische buitenboordmotor:
 • Een benzine buitenboordmotor kan langer en sneller varen dan een elektrische buitenboordmotor.
 • Onderweg makkelijk bij te tanken.
 • Veel keuze in (hoog) vermogen (van 1 tot 350 pk).
 • Uit te breiden met (extra) externe benzinetank voor nog langer vaarplezier.
Nadelen van een Benzine buitenboordmotor Een benzine buitenboordmotor kent uiteraard ook een aantal nadelen:
 • Meer kosten aan onderhoud, benzine en olie dan een elektrische motor.
 • Benzine buitenboordmotoren maken veel meer lawaai dan een elektrische motor.
 • In een aantal gevallen is een vaarbewijs verplicht.
De voordelen van een 4 takt buitenboordmotor De eerste buitenboordmotoren waren 2 takt. 2 Takt houdt in dat de benzine moest worden vermengd met de olie (mengsmering). Tegenwoordig mogen de (meeste) 2 takt motoren niet meer verkocht worden omdat ze niet meer voldoen aan de huidige milieueisen. 2 takt motoren zijn niet bij wet verboden. Toch zijn er gebieden waar je niet (meer) mag varen met een 2 takt buitenboordmotor zoals de Amsterdamse grachten. De opvolger van de 2 takt is de 4 takt. De 4 takt motoren hebben veel voordelen:
 • Ze zijn een stuk schoner en dus milieuvriendelijker.
 • Produceren minder trilling en lawaai dan een 2 takt.
 • De 4 takt buitenboordmotor is veel krachtiger dan zijn voorganger.
 • Een 4 takt buitenboordmotor is tot 40% zuiniger dan de 2 takt
 • Bij een 4 takt kun je gewoon benzine (of diesel) tanken zonder te hoeven mengen met olie.
Welke benzine in de buitenboordmotor? De meest geschikte brandstof  voor buitenboordmotoren is Euro 95 (E10). Dit heeft als reden dat de buitenboordmotor niet continu wordt gebruikt. Benzine is ongeveer 6 tot 8 weken houdbaar. Na die tijd kunnen er startproblemen ontstaan. Vooral kleinere buitenboordmotoren hebben hier last van. Doordat er tegenwoordig ethanol is toegevoegd aan benzine kunnen er wel andere problemen optreden. Ethanol is een oplosmiddel wat schade aan rubberen slangen en kunststof leidingen kan veroorzaken. Ook kan ethanol vocht aantrekken wat uiteindelijk tot roestvorming kan leiden. Kortom, goed onderhoud van je buitenboordmotor is erg belangrijk om dit soort problemen te voorkomen. Heb je een vaarbewijs nodig voor een Benzine buitenboordmotor? In de volgende gevallen is het verplicht om in het bezit van een vaarbewijs te zijn:
 • Is je motorboot langer dan 15 meter? Dan heb je een vaarbewijs nodig.
 • Vaart je boot sneller dan 20 km per uur? Ook dan heb je een vaarbewijs nodig. Ook al is je boot korter dan 15 meter.
Ik heb geen vaarbewijs, hoeveel PK Buitenboordmotor mag ik hebben? Heb je geen vaarbewijs? Dan moet je ervoor zorgen dat je boot in combinatie met je buitenboordmotor niet sneller gaat dan 20 km per uur. De maximumsnelheid op het kanaal in Nederland is 12,5 km per uur is. Er zijn bepaalde wateren waar je sneller mag varen, de zogenaamde snelvaargebieden. 20 km per uur is hoeveel PK? Een benzine buitenboordmotor van 4 PK kan een snelheid van 20 km per uur behalen. Een 6 pk buitenboordmotor  gaat vol gas al sneller dan de maximum toegestane snelheid zonder vaarbewijs. Maar ook hier moet je kijken naar de combinatie boot + motor. Een 4 pk motor achter een motorkruiser zal waarschijnlijk nooit de 20 km per uur halen. Dezelfde motor achter een lichtgewicht aluminium Jon haalt dat wel. Yamaha buitenboordmotor kopen Bij aluminiumplatbodem.nl verkopen we benzine buitenboordmotoren van het merk Yamaha. Deze buitenboordmotoren zijn zeer geschikt om achter je aluminium boot te bevestigen. De 4 takt buitenboordmotoren zijn stiller, schoner en zuiniger dan ooit. Yamaha heeft van milieuvriendelijkheid een prioriteit gemaakt. Ze besteden veel aandacht aan milieuaspecten zoals, brandstofverbruik en een schonere uitstoot bij het ontwerpen van de buitenboordmotoren. Het is niet voor niets dat Yamaha bekend staat als meest betrouwbare buitenboordmotor leverancier. En dat is precies dat reden dat wij Yamaha buitenboordmotor dealer zijn geworden. Advies nodig of vragen over de beste buitenboordmotor  voor jouw boot? Neem dan snel contact met ons op, we helpen je graag.
De waardering van aluminiumplatbodem.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 16 reviews.